FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
FKA HONLAPJAIRÓL
AZ ALAPÍTVÁNYRÓL
KULTÚRA LOVAGJAI 2021
ÖRÖKSÉG SERLEG 2021
TÁMOGATÓINK
Magyar Kultúra Napja Gála
Az avatási ceremónia menete
20 Magyar Kultúra Napja Gála
Kultúra Lovagja elismerésről
A Lovagrend emlékparkja
Kultúra Lovagrendje belépés
2020 évi Kultúra Lovagjai
2019. év Kultúra Lovagjai
2018. évi Kultúra Lovagjai
2017 évi Kultúra Lovagjai
2016. év Kultúra Lovagjai
Elismertek 1999-2015.
Alapító lovagok
XXIII. MKN fotói 2019.01.19.
XXII. MNKG fotói 2018
XXI. MKNG fotói 2017
Örökség-serleg elismerésről
Örökség serleg 2020
Örökség serleg 2019
Örökség serleg 2018
Örökség serleg 2017
Örökség-serleg 2016
Örökségünkért érem
JÓKAI-DÍJASAINK
ÉVES PÁLYÁZATAINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
Támogatóink 2019.
Támogatóink 2017.
Támogatóink 2018.
ELISMERÉSEINK
KISBÍRÓ


ÖRÖKSÉG SERLEG

Elismerés az ifjúságnak

2016. január 22-én, a XX. Magyar Kultúra Napja Gála a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség-serleg elismerést adományoz három ifjúsági szervezetnek, amelyek huzamos időn át, kiemelkedően ápolták a magyar és az egyetemes kultúrát.

Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
27. számmal Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusának.
Indoklás: A Gyermekkórus a Szatmárnémeti Református Gimnázium büszkesége. Az elmúlt 10 esztendő során számtalan fellépésével, hol önállóan, hol pedig a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusával és filharmonikusokkal kiegészülve örvendeztette meg hallgatóságát határon innen és határon túl. A Gyermekkórus többnyire a vallásos és népi kultúra klasszikusait szólaltatja meg de ezen túlmenően az egyetemes zeneirodalom gyöngyszemeit is bemutatja. A Gyermekkórus Erdély és Partium több nagyvárosában is fellépett úgymint: Kolozsvár, Szászrégen, Nagyvárad, Nagykároly, Nagybánya. Megszámlálhatatlan Szatmár-vidéki kis faluban is megfordult és szolgált, nemzeti, vallási, kulturális alkalmakkor.
Magyarországon: Tokaj, Sárospatak, Nyíregyháza, Budapest, Paks, Érd, Szekszárd, Szálka, Ópályi, Aranyosapáti jelzi a nagyvárosok és kis falvak fellépéseinek színhelyét. Szatmárnémetiben hagyományos és várva-várt telt-házas koncertet ad a kórus minden év Adventjében.
2015-ben meghívott kórusként a legnépesebb létszámmal vett részt a Művészetek Palotája a Református - Énekek Koncertjén.
A Gyermekkórus célkitűzése: nemzeti, vallási, népi hagyományaink megismerése, ápolása és továbbítása. A Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusát Higyed Gyöngyi énektanár-karnagy alapította és vezeti.

Az Örökség serleg elismerést „A kóruséneklés népszerűsítésért, a magyar kultúra határon túli ápolásáért” adományozzuk.
Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
28. számmal a Havasi Gyopár Gyermek Tánccsoportnak (Rahó, Ukrajna)
A tánccsoport 2007-ben jött létre a Rahói Ukrán Magyar Társaság és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére azzal a céllal, hogy segítse a magyarságtudat megőrzését a Tisza forrásvidékén, ahol sok családban már csak a nagyszülők beszélik nyelvünket. Ismereteiket anyaországi és szülőföldi néptánc táborokban gyarapították. 2011-től Jurij Szavcsuk tánctanár színvonalas és odaadó önkéntes munkájának köszönhetően folyamatosan emelkedett táncaik szakmai színvonala. Jelenleg egy kezdő és egy haladó csoportban 24 fiatal vesz részt a hetenkénti próbákon. Repertoárjuk tükrözi azt a multikulturális környezetet, amelyben élnek. Számos magyarországi és kárpátaljai meghívást kaptak. Felléptek Aranyosapátiban, Nyírbogdányban, Sárrétudvariban, Técsőn, Rahón, Visken, Tiszabogdányban, és Kőrösmezőn. A magyar nyelv és kultúra határán való szerepléseikkel elősegítik, hogy a magyar nemzeti kultúra méltó helyet foglaljon el a kultúrák sokszínű világában a Tisza forrásvidékén. Végső soron hozzájárulnak a szórvány magyarság fennmaradásához.

Az Örökség serleg elismerést „A magyar néptánckultúra multikulturális környezetben való népszerűsítéséért” adományozzuk.

Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
29. számmal a Krónikás Zenedének
A Krónikás Zenedét 1976. október 16. alapította meg Dévai nagy Kamilla Liszt díjas előadóművész, miután majdnem halálos autóbalesetéből felépült. Európában is egyedülálló ez az intézmény, mert teljesen komplex módon énekes-gitáros előadóművészetet oktatnak, kifejezetten egyéni foglalkozások vannak. A már végzett diákok szakmai sikerei igazolják ezt az oktatási módot. Hagyományokat őriznek, és dalaikkal új hagyományokat teremtenek. A zene mellett az Életre, és magyarságra való nevelést is fontosnak tartják a tanárok. A Kárpát medencében mindenütt tudják már, hogy a Krónikás Zenede diákjai reményt, vigaszt, és szeretetet hoznak. De Amerikába, Németországba, Ausztriába, Svédországba is eljutottak, mindenütt óriási sikert aratva. Húsz éve minden állami támogatás nélkül Dévai nagy Kamilla és a tanárok megfeszített munkájával a Krónikás Zenede szolgálja a 10 milliós magyarságot. Igazán megérdemlik, hogy végre méltón felfigyeljenek nagyszerű küldetésükre.

Az Örökség serleg elismerést a „Példamutató emberi és zenei nevelésért” adományozzuk.

Honlapkészítés