FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
AZ ALAPÍTVÁNYRÓL
FKA HONLAPJAIRÓL
Kultúra Lovagja cím
MIT KELL TUDNI?
Az avatási ceremónia menete
Alapító lovagok
2024 év kitüntetettjei
2023 Magyar Kultúra Napja
2023 év kitüntetettjei
2022 év kitüntetettjei
2021. évi Kultúra Lovagjai
2020 évi Kultúra Lovagjai
2019. év Kultúra Lovagjai
2018. évi Kultúra Lovagjai
2022. évi támogatóink
2017 évi Kultúra Lovagjai
2016. év Kultúra Lovagjai
Elismertek 1999-2021.
TÁMOGATÓINK
Magyar Kultúra Napja Gála 2022
Magyar Kultúra Napja Gála
20 jubileumi gála
Kultúra Napja Gála 2022.
LÉLEKMADÁR
KISBÍRÓ
A Lovagrend emlékparkja
Honvédart Aranyossziget 2023
Örökség serleg 2022
Örökség serleg 2022
Örökség serleg 2021
Avatás fotói 2021.
Örökség serleg 2020
Örökség serleg 2019
Örökség serleg 2018
Örökség serleg 2017
Örökség-serleg 2016
Örökség-serleg elismerésről
XXIII. MKN fotói 2019.01.19.
XXII. MNKG fotói 2018
XXI. MKNG fotói 2017
Táncház program
Táncház program
ARANYOS MEGINT SZÉP LESZ
Örökségünkért érem
JÓKAI-DÍJASAINK
ÉVES PÁLYÁZATAINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
kapott és adott elismeréseink


Örökség serleg 2021

46. számmal: a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Kézségfejlesztő

46. számmal: a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Kézségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Készségfejlesztő Iskolája Szövőszakának
Indoklás: A Veszprém Megyei Tanács által 35. éve alapított sajátos nevelési igényű – értelmileg akadályozott, sérült, autista – gyermekeket nevelő intézmény 25. éve vette fel a Kozmutza Flóra nevet. Az Intézmény küldetésében fogalmazta meg a személyes példamutatást, a szeretetteljes légkörben történő nevelést, ahol teljesül a cél: a tanulók önmagukhoz viszonyított fejlesztése, egyénileg elérhető legmagasabb szintre juttatása. Az iskolában 1988-óta folyik szövött tárgy-készítő, 2009-tól parkápoló szakon gyakorlati képzés, amelynek célja a tanulók felnőtt életéhez szükséges tulajdonságok és a tevékenységek elsajátítása. A képzés során nagy gondot fordítanak arra, hogy természetes anyagok felhasználásával, kézzel, egyedi népművészeti alkotások szülessenek a magyar kulturális hagyományok – a népművészeti motívumok, a néptánc és a népzene – tükrében. A jól felszerelt szövőműhelyükben sokféle lakástextil és használati tárgy tervezését és készítését sajátítják el a tanulók, miközben megismerkednek többek között a fonással, és a festőnövényekkel is. Folyamatosan és egyre nagyobb sikerrel vesznek részt regionális és országos kiállításokon.
A szakosztályok gyakorlati oktatásvezetői:
Kuzsmiczky Renáta és B. Dobos Teréz
Az Örökség serleget a „Sajátos nevelési igényű gyermekek kulturális hagyományokkal történő példamutató neveléséért” adományozzuk.

Örökség serleg 2021

47. számmal: Tápiómente Táncegyüttes ifjúsági tánccsoportjai

47. számmal: Tápiómente Táncegyüttes ifjúsági tánccsoportjai
Indoklás: A Tápiómente Táncegyüttes közel ötven éve karolja fel a térség tehetséges fiataljait. A táncegyüttes Domján Lajos mkl vezetésével már a kezdeti évektől folyamatosan járta az európai fesztiválokat, melyeken számos díjjal jutalmazták. Kárpát-medence táncaival később Ázsiában és Amerikában is bemutatkozott. Műsorukon szerepelnek magyaros érzelmű színpadi művek, balladák, és számos további népdalos és néptáncos érték. A tánckarban folyamatosan benne van az utánpótlás, amelyben 120-an vannak. Ők az elmúlt évtizedek alatt országos minősítő versenyektől kezdve nemzetközi megmérettetésig mindenhol jelen voltak, melynek eredményeként többek között az utóbbi két évtizedben átvehették a Pest Megye Művészetéért díjat, a Nagykáta város Pro Urbe díját és a „XXV. Kunovské Léto” fesztivál nagydíját. Az utánpótlás érdekében évente saját néptánctáborokat, ifjúsági-és gyermek néptánctalálkozókat szerveznek, amely lehetőséget nyújt a tájegységükre jellemző színpadi értékek átadására.
A táncegyüttest vezetője: Vámos László Harangozó Gyula-díjas táncművész vezeti.
„ A tápiómente kultúrájának ápolásáért”


Örökség serleg 2021

48. számmal: Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoportja

48. számmal: Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoportja
Indoklás: Horváth Etele 1973-ban alapította napjainkban több korosztályú csoporttal működő Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoportot, amelynek küldetése a német kultúra ápolása, helyi hagyományok feldolgozása, ápolása, a viselet népszerűsítése. Az eltelt időszakban több százan táncoltak a tánccsoportokban. A gyermek és ifjúsági tánccsoport 20 fős. Arany minősítésekkel, Fesztivál- és Nemzetiségi-díjjal rendelkeznek.
„A német nemzetiség kulturális örökségének ápolásáért”


Örökség serleg 2021

49. számmal: a hetényi Tarczy Lajos Alapfokú Iskola Kincskeresőinek

49. számmal: a hetényi Tarczy Lajos Alapfokú Iskola Kincskeresőinek
Indoklás: a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2008-ban a „Korszerűen a régióért” programjában vállalta a helyi értékek feltárását és ápolását. Első jelentés témaként felkutatta az azsúr varrottas kiváló mestereit és a gyakorlatban is megismertette a varrási technikát diákjaival. Évente egy alkalommal, az iskola névadójának születésnapján egy nagy kiállítás keretén belül a nagyközönségnek is bemutatják az abban az évben összegyűjtött kutatási anyagjaikat, melyhez gyermekfoglalkozásokat szerveznek. Így a fiatalok a munkafolyamat során nem csak megismerhetik, de megérezhetik a nemzethez, a lakóhelyhez való tartozás fontosságát, valamint személyes kapcsolatba kerülnek az egyes témák közvetlen szereplőivel. A kutatási anyagot – benne többek között a helyi népdalokkal, mesékkel, szokásokkal, játékokkal, történetekkel – egy az oktatás – tanítás során használható munkafüzetben foglalták össze. Az iskola és annak közössége által felkutatott helyi értékek megismerése által erősödnek a településhez való kötődés gyökerei.
Az Örökség serleget „a helyi hagyományok sikeres ápolásáért” adományozzuk. I


Honlapkészítés