FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
ÖRÖKSÉG SERLEG 2021
KULTÚRA LOVAGJAI 2021
TÁMOGATÓINK
BEMUTATKOZÁS
Széchenyi2020
HONLAPJAINK
XXIII. MKN fotói 2019.01.19.
ELISMERÉSEINK
államtitkári gratuláció
1 % a gála támogatásáért
A Kultúra Lovagja elismerésről
2020 évi Kultúra Lovagjai
2019. év Kultúra Lovagjai
2018. évi Kultúra Lovagjai
2017 évi Kultúra Lovagjai
2016. év Kultúra Lovagjai
Elismertek 1999-2015.
Alapító lovagok és évközi elismerések
Az avatási ceremónia menete
Magyar Kultúra Napja Gála
A gála programja
A gála bemutatása
A gála díszvendégei
XXII. MNKG fotói 2018
XXI. MKNG fotói 2017
JUBILEUMI GÁLA 2016
Örökség-serleg elismerésről
Örökség serleg 2020
Örökség serleg 2019
Örökség serleg 2018
Örökség serleg 2017
Örökség-serleg 2016
Örökségünkért érem
Együttműködési szerződés
Lovagi emlékoszlopok avatása
Kultúra Lovagrendje belépés
Kultúra Lovagrendje
KISBÍRÓ
EGY A NEMZET
JÓKAI-DÍJASOK
ARANYOSSZIGET
GÁLA DISZVENDÉGE 2020
24. GÁLA PROGRAMJA
2017 gála beszámoló
2017. ÉVI PÁLYÁZATAINK
2016. ÉVI PÁLYÁZATAINK
2017. háttérinformációk
BESZÁMOLÓK
Fotók az alapítvány életéből
Támogatóink 2019.
Támogatóink 2017.
Támogatóink 2018.
Aranyos megint szép lesz
Bölcsek köre


Örökség serleg 2021

46. számmal: a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Kézségfejlesztő

46. számmal: a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Kézségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Készségfejlesztő Iskolája Szövőszakának
Indoklás: A Veszprém Megyei Tanács által 35. éve alapított sajátos nevelési igényű – értelmileg akadályozott, sérült, autista – gyermekeket nevelő intézmény 25. éve vette fel a Kozmutza Flóra nevet. Az Intézmény küldetésében fogalmazta meg a személyes példamutatást, a szeretetteljes légkörben történő nevelést, ahol teljesül a cél: a tanulók önmagukhoz viszonyított fejlesztése, egyénileg elérhető legmagasabb szintre juttatása. Az iskolában 1988-óta folyik szövött tárgy-készítő, 2009-tól parkápoló szakon gyakorlati képzés, amelynek célja a tanulók felnőtt életéhez szükséges tulajdonságok és a tevékenységek elsajátítása. A képzés során nagy gondot fordítanak arra, hogy természetes anyagok felhasználásával, kézzel, egyedi népművészeti alkotások szülessenek a magyar kulturális hagyományok – a népművészeti motívumok, a néptánc és a népzene – tükrében. A jól felszerelt szövőműhelyükben sokféle lakástextil és használati tárgy tervezését és készítését sajátítják el a tanulók, miközben megismerkednek többek között a fonással, és a festőnövényekkel is. Folyamatosan és egyre nagyobb sikerrel vesznek részt regionális és országos kiállításokon.
A szakosztályok gyakorlati oktatásvezetői:
Kuzsmiczky Renáta és B. Dobos Teréz
Az Örökség serleget a „Sajátos nevelési igényű gyermekek kulturális hagyományokkal történő példamutató neveléséért” adományozzuk.

Örökség serleg 2021

47. számmal: Tápiómente Táncegyüttes ifjúsági tánccsoportjai

47. számmal: Tápiómente Táncegyüttes ifjúsági tánccsoportjai
Indoklás: A Tápiómente Táncegyüttes közel ötven éve karolja fel a térség tehetséges fiataljait. A táncegyüttes Domján Lajos mkl vezetésével már a kezdeti évektől folyamatosan járta az európai fesztiválokat, melyeken számos díjjal jutalmazták. Kárpát-medence táncaival később Ázsiában és Amerikában is bemutatkozott. Műsorukon szerepelnek magyaros érzelmű színpadi művek, balladák, és számos további népdalos és néptáncos érték. A tánckarban folyamatosan benne van az utánpótlás, amelyben 120-an vannak. Ők az elmúlt évtizedek alatt országos minősítő versenyektől kezdve nemzetközi megmérettetésig mindenhol jelen voltak, melynek eredményeként többek között az utóbbi két évtizedben átvehették a Pest Megye Művészetéért díjat, a Nagykáta város Pro Urbe díját és a „XXV. Kunovské Léto” fesztivál nagydíját. Az utánpótlás érdekében évente saját néptánctáborokat, ifjúsági-és gyermek néptánctalálkozókat szerveznek, amely lehetőséget nyújt a tájegységükre jellemző színpadi értékek átadására.
A táncegyüttest vezetője: Vámos László Harangozó Gyula-díjas táncművész vezeti.
„ A tápiómente kultúrájának ápolásáért”


Örökség serleg 2021

48. számmal: Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoportja

48. számmal: Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoportja
Indoklás: Horváth Etele 1973-ban alapította napjainkban több korosztályú csoporttal működő Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoportot, amelynek küldetése a német kultúra ápolása, helyi hagyományok feldolgozása, ápolása, a viselet népszerűsítése. Az eltelt időszakban több százan táncoltak a tánccsoportokban. A gyermek és ifjúsági tánccsoport 20 fős. Arany minősítésekkel, Fesztivál- és Nemzetiségi-díjjal rendelkeznek.
„A német nemzetiség kulturális örökségének ápolásáért”


Örökség serleg 2021

49. számmal: a hetényi Tarczy Lajos Alapfokú Iskola Kincskeresőinek

49. számmal: a hetényi Tarczy Lajos Alapfokú Iskola Kincskeresőinek
Indoklás: a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2008-ban a „Korszerűen a régióért” programjában vállalta a helyi értékek feltárását és ápolását. Első jelentés témaként felkutatta az azsúr varrottas kiváló mestereit és a gyakorlatban is megismertette a varrási technikát diákjaival. Évente egy alkalommal, az iskola névadójának születésnapján egy nagy kiállítás keretén belül a nagyközönségnek is bemutatják az abban az évben összegyűjtött kutatási anyagjaikat, melyhez gyermekfoglalkozásokat szerveznek. Így a fiatalok a munkafolyamat során nem csak megismerhetik, de megérezhetik a nemzethez, a lakóhelyhez való tartozás fontosságát, valamint személyes kapcsolatba kerülnek az egyes témák közvetlen szereplőivel. A kutatási anyagot – benne többek között a helyi népdalokkal, mesékkel, szokásokkal, játékokkal, történetekkel – egy az oktatás – tanítás során használható munkafüzetben foglalták össze. Az iskola és annak közössége által felkutatott helyi értékek megismerése által erősödnek a településhez való kötődés gyökerei.
Az Örökség serleget „a helyi hagyományok sikeres ápolásáért” adományozzuk. I
HŐSÖK NAPJA NYITÓESEMÉNYE

2021. MÁJUS 29

A RENDEZŐTÁRSAK NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉGE AZ OPERATÍV BIZOTTSÁG DÖNTÉSE ALAPJÁN A XXV. JUBILEUMI MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLÁT 2021. MÁJUS 21-ÉN 11 ÓRAI KEZDETTEL RENDEZI MEG A STEFÁNIA PALOTÁBAN. (BUDAPEST, STEFÁNIA ÚT 34) A RENDEZVÉNYRE MEGHÍVÓT KÜLDÜNK!

Honlapkészítés