FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
AZ ALAPÍTVÁNYRÓL
2023 Magyar Kultúra Napja
2023 év kitüntetettjei
FKA HONLAPJAIRÓL
Táncház program
2022. évi támogatóink
TÁMOGATÓINK
ARANYOS MEGINT SZÉP LESZ
2022 év kitüntetettjei
Magyar Kutúra Napja Gála 2022
Örökség serleg 2022
Magyar Kultúra Napja Gála
MIT KELL TUDNI?
Az avatási ceremónia menete
A Lovagrend emlékparkja
20 jubileumi gála
2021. évi Kultúra Lovagjai
Avatás fotói 2021.
2020 évi Kultúra Lovagjai
2019. év Kultúra Lovagjai
XXIII. MKN fotói 2019.01.19.
2018. évi Kultúra Lovagjai
XXII. MNKG fotói 2018
2017 évi Kultúra Lovagjai
XXI. MKNG fotói 2017
2016. év Kultúra Lovagjai
Elismertek 1999-2021.
Alapító lovagok
Örökség-serleg elismerésről
Örökség serleg 2022
Örökség serleg 2021
Örökség serleg 2020
Örökség serleg 2019
Örökség serleg 2018
Örökség serleg 2017
Örökség-serleg 2016
Örökségünkért érem
JÓKAI-DÍJASAINK
ÉVES PÁLYÁZATAINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
kapott és adott elismeréseink
KISBÍRÓ
LÉLEKMADÁR
Kultúra Lovagja cím
Kultúra Napja Gála 2022.
Táncház program


Örökség serleg

Litéri Zöldág gyermek Néptánccsoport..

43. sorszámmal: a Litéri Zöldág gyermek Néptánccsoportjának
Indoklás: Ertl Pálné hatvan éve 1959-ben alapította a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal kitüntetett gyermek táncegyüttest Litéren. Azóta a gyermekek százai ismerkedtek meg a magyar néptánc, népzene és a hozzá kapcsolódó hagyományok szépségeivel. Számos kiváló néptánc-pedagógusnak és népdalénekesnek innen indult hivatásos pályája. Ma Pintér Katalin, valamint Szabó Sándor és Szabó-Hoffer Nikolett vezetésével négy korcsoportban ropják a táncot, valamint élik meg közösséget formáló és összetartó erejét. A külföldi vendégszereplések mellett rendszeres és sikeres résztvevői helyi és országos néptánc-találkozóknak. Missziónak tekintik a népi kultúra, a népi hagyományok felkutatását, megélését és továbbörökítését. A település „Jeles napjai” és a Veszprém Megyei Gyermek Néptánctalálkozó, valamint a Litéri Szenior Néptánctalálkozó rendezői.
„Példamutató hagyományápolásáért”
Az együttes vezetője: Pintér Katalin
Örökség serleg

Vajdasági Versmondók Egyesületelső címsor

44. sorszámmal: a Vajdasági Versmondók Egyesülete részére
Indoklás: Az egyesület az egyetlen szervezet, amely a Vajdaságban a vers- és prózamondás területén fejti ki tevékenységét. A közösség intézményi védettség nélkül, a magyar nyelvi és identitás örökség melletti egyéni elkötelezettségek alapján igyekszik a magyar irodalom és előadóművészet határon túli átörökítésére. A vers és prózamondás sokoldalúan fejleszti a fiatalok egyéniségét. Megmaradhatnak olvasónak, színháznézőnek, de mindenképpen magyarnak. Meghatározó részét képezik a vajdasági magyar értelmiségnek. „Dudás Kálmán”, valamint „Záporka” vers és prózamondó találkozókkal, „Arcok Üveg Mögött” műfordító versenyekkel, „Szép szó” valamint további tehetséggondozó táborokkal, továbbá pedagógusképzésekkel nyújtanak szakmai segítséget. Nagy jelentőségűnek tartják – rendezvényeik mellett – gyermek és felnőtt előadásaikat.
„A magyar irodalmi hagyományok határon túli ápolásáért”
Az egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke: Molnár Kretity Olga, elnöke: Hajvert Ákos

Örökség serleg

Szlovákiai Kincskereső Mozgalom

45. sorszámmal: Szlovákiai Kincskereső Mozgalomnak
Indoklás: A kincskereső mozgalom szlovákiai megálmodója, mindmáig főszervezője Szanyi Mária néprajz-kutató. A mozgalom célja a helytörténet kutatása, a helyi értékek saját kutatásra épülő bemutatása. A feldolgozott témákat a diákok kistérségi konferenciákon, szülőhelyükközösségi alkalmain, valamint országos konferencián adják elő. Mára már több iskola rendelkezik a kutatások eredményeit bemutató helytörténeti kiadvánnyal, vagy rendszeresen megjelenő füzettel. Az országos konferencián évente átalagosan mintegy 50 előadás hangzik el, nem osztanak díjakat, a legavatottabb szakemberek értékelik a diákok előadásait, segítik a bemutatott anyag teljesebbé tételét, és ezzel járulnak hozzá regionális ismeretek tanításához. A Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság 2018-ban „Kincskeresők-helyi értékeket kutat diákok konferenciája” címen felvette az értéktárba, ezzel az országos regiszterbe.
„A helytörténeti kutatások példamutató végrehajtásáért”
Jelenlegi vezetője: Szanyi MáriaHonlapkészítés