FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
FKA HONLAPJAIRÓL
AZ ALAPÍTVÁNYRÓL
KULTÚRA LOVAGJAI 2021
ÖRÖKSÉG SERLEG 2021
TÁMOGATÓINK
Magyar Kultúra Napja Gála
Az avatási ceremónia menete
20 Magyar Kultúra Napja Gála
Kultúra Lovagja elismerésről
A Lovagrend emlékparkja
Kultúra Lovagrendje belépés
2020 évi Kultúra Lovagjai
2019. év Kultúra Lovagjai
2018. évi Kultúra Lovagjai
2017 évi Kultúra Lovagjai
2016. év Kultúra Lovagjai
Elismertek 1999-2015.
Alapító lovagok
XXIII. MKN fotói 2019.01.19.
XXII. MNKG fotói 2018
XXI. MKNG fotói 2017
Örökség-serleg elismerésről
Örökség serleg 2020
Örökség serleg 2019
Örökség serleg 2018
Örökség serleg 2017
Örökség-serleg 2016
Örökségünkért érem
JÓKAI-DÍJASAINK
ÉVES PÁLYÁZATAINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
Támogatóink 2019.
Támogatóink 2017.
Támogatóink 2018.
ELISMERÉSEINK
KISBÍRÓ


Örökség serleg

40. számú serleg

40. sorszámmal:
a Csabacsüdi Trefort Ágoston Általános Iskola „Kispacsirták” citeracsoportjának

Indoklás: A citeraszakkör 2006-ban alakult az Akkredidált Kiváló Tehetségpontként működő Csabacsüdi Trefort Ágoston Általános iskolában „Kispacsirták” Citeracsoport néven, amikor ismét bevezetésre került a szlovák nemzetiségi nyelvoktatás. Ott, ahol az évszázados szlovák kultúra visszahúzódásának és a tanyavilág lassú eltűnések lehetünk tanúi, ott, ahol Melis György operaénekesünk szlovák nyelveredetét és az alföldi pásztorélet dalait őrzik, ott jött létre citeracsoport. Azzal a céllal alakult, hogy a tanulók megismerhessék a szlovák és a magyar népművészeti hagyományainkat, erősítsék nemzeti identitásukat. A 15-20 fős ifjúsági közösség sikerrel szerepel népzenei versenyeken, településük hagyományőrző és vallási rendezvényein, ahol a népzene közösséget teremt, épít és megtart. „Kihalóban lévő falvainkat élettel tölti fel az ifjúsági közösség múltból eredő törekvése.”

„Példamutató hagyományápolásáért”

Az együttes vezetője: Hruskáné Hajdú EmeseÖrökség serleg 2019

41. számú serleg

41. sorszámmal: a „Jó Palócok Egyesület” néptánccsoportjának

Indoklás: A hollókői, nógrád megyei néptánccsoport hosszabb szünet után 2013-tól újra működik. A 40 főt számláló néptánccsoport munkájában egyre jelentősebb szerepet kapnak a hollókői vagy a településről elszármazott fiatalok, akik nagy örömmel öltik fel magukra a palóc viseletet, és élik meg hagyományaikat. Mindezek az UNESCO által világörökségnek nyilvántartott térségben különösen nagy fontossággal bír. A helyi táncok mellett a moldvai és erdélyi táncok felé orientálódnak.

„A világörökség ápolásáért”

Az együttes vezetője: Séber Attila


Örökség serleg 2019

42. számú serleg

42. sorszámmal:
A Mátyus István Hagyományörző Csapatnak (Kibéd)

Indoklás: A hagyományőrző csapat 2000-ben 12 fővel Mátyus Ilona ny. tanítónő vezetésével alakult. Eddig 64 gyermek tett szövetségi fogadalmat. Jelenleg 20 fővel működik. Rendezvényeik néhány főbb helyszíne Kibéd, Zágon, Kolozsvár, Nyergestető. Csapatörökségüknek a kibédi református templom Bodor Péter által készített orgonáját tartják. Tevékenységünk magában foglalja a felfedezőutakat történelmi és kulturális múltunk értékeinek megismerése céljából Erdélyben, Magyarországon és a Felvidéken. A történelmi, anyanyelvi és igric játékokat, melyet minden évben megszerveznek. Az utóbbi években együtt van ilyenkor a négy erdélyi csapat. Műsoros előadásokat tartanak nemzeti ünnepeinken és más történelmi évfordulókon. 2007-ben ünnepelte a Magyarország Felfedezői Szövetség a Nemes Ifjak Társasága megalakulásának 300. évfordulóját, amire a csapat külön megemlékzett Kolozsváron is. Csapatfoglalkozásaik programja szines, magában foglalja a néphagyományok megismerését, a történelmi események meglátogatását, a rovásírás gyakorlását és a daltanulást.

„Példamutató hagyományápolásáért”

Jelenlegi vezetője: Szilveszter Eszter.


Honlapkészítés