FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
FKA HONLAPJAIRÓL
AZ ALAPÍTVÁNYRÓL
KULTÚRA LOVAGJAI 2021
ÖRÖKSÉG SERLEG 2021
TÁMOGATÓINK
Magyar Kultúra Napja Gála
Az avatási ceremónia menete
20 Magyar Kultúra Napja Gála
Kultúra Lovagja elismerésről
A Lovagrend emlékparkja
Kultúra Lovagrendje belépés
2020 évi Kultúra Lovagjai
2019. év Kultúra Lovagjai
2018. évi Kultúra Lovagjai
2017 évi Kultúra Lovagjai
2016. év Kultúra Lovagjai
Elismertek 1999-2015.
Alapító lovagok
XXIII. MKN fotói 2019.01.19.
XXII. MNKG fotói 2018
XXI. MKNG fotói 2017
Örökség-serleg elismerésről
Örökség serleg 2020
Örökség serleg 2019
Örökség serleg 2018
Örökség serleg 2017
Örökség-serleg 2016
Örökségünkért érem
JÓKAI-DÍJASAINK
ÉVES PÁLYÁZATAINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
Támogatóink 2019.
Támogatóink 2017.
Támogatóink 2018.
ELISMERÉSEINK
KISBÍRÓ


XX. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA - országos hagyomány képekben -

A Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ adott helyet a 20. Magyar Kultúra Napja Gálának, amelyre 9 országból közel 100 önkormányzat és civilszervezet képviseletében 450 vendég érkezett. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület által alapított rendezvényhez ezúttal rendezőtársként csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatala, a nagykövesdi Bodrog Kultúrájáért Polgári Társulás, a rahói Ukrán Magyar Társaság, a telekesi Csurgóforrás Alapítvány és az aranyosapáti Böszörményi László Alapítvány. A gála megvalósításban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány további együttműködő partnere volt a Magyarország Felfedezői Szövetsége, a murakeresztúri Zrínyi Kadétok, a Koronaőr Egyesület, és a rákóczifalvai Rákóczi Hagyományőrző Egyesület.

A rendezvény díszvendége a Kárpátalja régió volt, amelynek 70 fős küldöttsége a Rahói és az Ungvári Járásból érkezett.

A gála narrátora Pásti József, az Ikervári Általános Művelődési Központ igazgatója, a Magyar Kultúra Lovagja elsőként Bella Péter Béres Ferenc-díjas tekerőmuzsikusnak, a Magyar Kultúra Apródjának köszönte meg, hogy térzenével fogadta a vendégeket. A gála hangulatát a lovagi virrasztás alapozta meg, amely során a szegedi Takács Éva, Aranypáva díjas népdalénekes, a Magyar Kultúra Apródja énekelt, míg a nagyváradi Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos Örökség-díjas házaspár, a Magyar Kultúra Lovagja cím jelöltjei verseket adtak elő.

A Kultúra Lovagrendje, és az együttműködő szervezetek zászlaját, valamint államiságunk legfőbb jelképét a Koronaőr Egyesület szolgálatában érkező Szent Korona másolatának bevonulása és a Himnusz közös éneklése után Nick Ferenc a Kultúra Lovagrendje alapító lovagja, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma elnöke nyitotta meg a jubileumi rendezvényt.

A gálát védnökségvállalással és jelenlétével is megtisztelte dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, aki köszöntőjében kiemelte, hogy kultúra ápolása elsőrendűen a közösségek feladata. Féltően és óvóan támogatni kell a falusi közösségek újjászervezését, hogy képesek legyenek a mai korszellemmel szemben haladni. Megköszönte a kultúra mindennapi hőseinek – elsőnek említve a Kultúra Lovagjait – tevékenységét. Elődje, Gróf Klébersberg Kunót idézve említette, hogy trianon után a kulturális tárca végezte hon szellemi védelmét. Végül Kodály Zoltán idézte – amely alapítványunk küldetésének vezérlő gondolata – „Az út a boldogabb élethez a műveltségen keresztül vezet”

Aulechla József ezredes, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója felolvasta a rendezvény fővédnöke, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter rendezvényt üdvözlő levelét.A megnyitó zárásaként a Svéd Királyi Operaház énekművésze, Tálas Ernő a Magyar Kultúra Lovag jelöltje énekelt.

A gála központi eseménye a kultúra lovagja címek átadása. Az Adományozó Testület négy országból érkező 12 lovagja 2 Egyetemes Kultúra Lovagja, 18 Magyar Kultúra Lovagja, és 1 posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozott.
A lovagavatást Németh Nyiba Sándor, a Magyar Kultúra Lovagja saját költeményének előadásával zárta.

Az Örökség serlegek adományozásának hírét Higyed János Bence és Lukács Vendel a Szent István Konzervatórium rézfúvósai tudatták a világgal. A kulturális örökség ápolásáért a Református Gimnázium Gyermekkórusa (Szatmárnémeti, Románia), a Havasigyopár Néptánccsoport (Rahó, Ukrajna) és a Krónikás Zenede vehette át Örökség serleg elismerését.

Az elismerésért a Krónikás Zenede két dallal, mondott köszönetet.

A jubileumi gála különleges értékteremtő eseménye volt a gödöllői Szent István Egyetem és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány együttműködési szerződésének ünnepélyes aláírása, amelyet megelőzően Prof. Dr. Tőzsér János a Szent István Egyetem rektora, és Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke mondott köszöntőt.

A vidék sokoldalú támogatása, és az életminőség felemelése érdekében működő egyetem és azt küldetésében felvállaló alapítvány együttműködési szerződése aláírásának hírét majd rézfúvósok „kürtölték világgá”.

A díszvendég képviseletében Ukrajna Budapesti Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Mihajlo Junger köszöntötte a gála résztvevőit.
A gála első részét Kodály Zoltánra emlékezve, és az általa képviselt hagyományőrzés fontosságára figyelmeztetve Murányiné Bodnár Marika és Pandák Pál a Magyar Kultúra Lovagja dalcsokra zárta.

A gála szünetében vendégek megtekintették és megkóstolták Falvak Kultúrájáért Alapítvány által működtetett Felső - Tisza Völgye Információs Központ: „Vidék kincsei” kiállítását, amelyen belül a Kárpátalját képviselő rahói és téglási, a Felső - Tisza völgye vidékfejlesztési térséget képviselő Beregszem Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, aranyosapáti és szamoskéri, a hegyközt képviselő fűzérradványi és kovácsvágási, a Mura mentét képviselő murakeresztúri, valamint a Vasi hegyhátat képviselő telekesi termékeket.


A kötetlen beszélgetés hangulatát a sárszentmihályi Kocsán István nyá. alezredes, a Magyar Kultúra Lovagja harmonika-, a rahói Osztás János és Tuzser László hegedűmuzsikával fokozta.

A hegyek hangulatát megidéző csengők, kolompok, majd Nejzsmák Robika a havasi kürt dallamaira vette kezdetét a díszvendég bemutatója. A Havasigyopár Néptáncegyüttes (Rahó - Vidricska) hucul, magyar, csángó és ukrán táncot mutatott be.

A táncok között felhangzottak a téglási Rózsa Népdalegyüttes dalcsokrai.A Kárpátaljai magyar kultúra helyzetéről szólt, és a díszvendégség lehetőségét köszönte meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség gazdasági-önkormányzati titkára, Mester András.

A Rózsa Népdalegyüttes vezetői Szikora Csilla (Téglás) elnök és Ignácz Mária (Szürte), a Magyar Kultúra Lovagja felkötötték emlékszalagjukat a Kultúra Lovagrendje zászlajára.

Újonnan avatott lovagok nevében Duray Miklós (Pozsony, Szlovákia)és prof. dr. Papp Lajos (Budapest) a Magyar Kultúra Lovagjai mondták el gondolataikat.

A rendezvény záró részében a díszvendégség megköszönése, és az ajándékok átadásában közreműködött Pallér Attila, a Magyar Kultúra Lovagja, a Bodrogköz Kultúrájáért Polgári Társulás és Szijj István Imréné a Csurgóforrás Alapítvány elnöke, valamint a békéscsabai Csendes Ferenc festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja.

Nick Ferenc a gála főrendezője átadta a 2017. évi, XXI. Magyar Kultúra Napja Gála díszvendégségre vonatkozó felkérését a partiumi Szatmár-vidék régió képviselőjének, Nagy Szabolcsnak, Szatmár megye magyar érdekvédelem képviseletének ügyvezető elnökének, aki azt megköszönte, és Aranypáva-díjas népdalénekessel szemléltette a szatmár-vidéki magyar kulturális színvonalát.

A XX. Magyar Kultúra Napja Gála végén a Rózsa Népdalegyüttes vezetésével elhangzott ukrán himnusz és a magyar Szózat,

Elhangzott a telekesi Hábencius Liza előadásában az Európai Unió himnuszaA tapasztalatok és a visszajelzések alapján legfőbb jellemzőként állapíthatjuk meg, hogy a gála fokozni tudta családias, emberi, otthonos jellegét. A kulturális esemény nemzetközi rendező közösségének zökkenőmentes munkálkodása bemutatta azt, hogy az anyaország éltető figyelme hogyan alakítható át konkrét együttműködéssé, valamint a kapcsolatok szabadságában benne rejlik azok fejleszthetősége is. Példát mutatott arra is, hogy a társadalmi megosztottság erősödése, és a leszakadó régiók, népcsoportok mellett lehetséges az esélyegyenlőség napi gyakorlatának bemutatása. A gála megtapasztalhatóvá tette azt, hogy biztosítható a vidék esélyegyenlősége és azt is, ha van akarat, akkor a legkisebb település is bevonható társadalmilag kiemelkedő eseményekbe.

A gála ismét igazolta néhai Dániel József nyomdász, a Magyar Kultúra Lovagja (Újvidék (Szerbia) Magyar Szóban megjelent gondolatát: „Pillanatokra azt hittük a XI. Magyar Kultúra Napja Gála rendezvényén, hogy a nagybetűs Szülőföldünkkel együtt valamennyien már a határok nélküli Európában vagyunk, ahol nincsenek Végek, első és másodrendű polgárok, ahol Prótagorasz után szabadon mondhatjuk: az ember, a tudás, a unka a mértéke mindennek. Annyira felemelően csodálatos volt minden. Szavakkal elmondani sem lehet. Jó lett volna a hétköznapokra is tartalékolni valamit az egymás iránt érzett és tanúsított megbecsülésből.”Honlapkészítés