FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
AZ ALAPÍTVÁNYRÓL
FKA HONLAPJAIRÓL
Kultúra Lovagja cím
MIT KELL TUDNI?
Az avatási ceremónia menete
Alapító lovagok
2024 év kitüntetettjei
2023 Magyar Kultúra Napja
2023 év kitüntetettjei
2022 év kitüntetettjei
2021. évi Kultúra Lovagjai
2020 évi Kultúra Lovagjai
2019. év Kultúra Lovagjai
2018. évi Kultúra Lovagjai
2022. évi támogatóink
2017 évi Kultúra Lovagjai
2016. év Kultúra Lovagjai
Elismertek 1999-2021.
TÁMOGATÓINK
Magyar Kultúra Napja Gála 2022
Magyar Kultúra Napja Gála
20 jubileumi gála
Kultúra Napja Gála 2022.
LÉLEKMADÁR
KISBÍRÓ
A Lovagrend emlékparkja
Honvédart Aranyossziget 2023
Örökség serleg 2022
Örökség serleg 2022
Örökség serleg 2021
Avatás fotói 2021.
Örökség serleg 2020
Örökség serleg 2019
Örökség serleg 2018
Örökség serleg 2017
Örökség-serleg 2016
Örökség-serleg elismerésről
XXIII. MKN fotói 2019.01.19.
XXII. MNKG fotói 2018
XXI. MKNG fotói 2017
Táncház program
Táncház program
ARANYOS MEGINT SZÉP LESZ
Örökségünkért érem
JÓKAI-DÍJASAINK
ÉVES PÁLYÁZATAINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
kapott és adott elismeréseink


XX. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA - országos hagyomány képekben -

A Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ adott helyet a 20. Magyar Kultúra Napja Gálának, amelyre 9 országból közel 100 önkormányzat és civilszervezet képviseletében 450 vendég érkezett. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület által alapított rendezvényhez ezúttal rendezőtársként csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatala, a nagykövesdi Bodrog Kultúrájáért Polgári Társulás, a rahói Ukrán Magyar Társaság, a telekesi Csurgóforrás Alapítvány és az aranyosapáti Böszörményi László Alapítvány. A gála megvalósításban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány további együttműködő partnere volt a Magyarország Felfedezői Szövetsége, a murakeresztúri Zrínyi Kadétok, a Koronaőr Egyesület, és a rákóczifalvai Rákóczi Hagyományőrző Egyesület.

A rendezvény díszvendége a Kárpátalja régió volt, amelynek 70 fős küldöttsége a Rahói és az Ungvári Járásból érkezett.

A gála narrátora Pásti József, az Ikervári Általános Művelődési Központ igazgatója, a Magyar Kultúra Lovagja elsőként Bella Péter Béres Ferenc-díjas tekerőmuzsikusnak, a Magyar Kultúra Apródjának köszönte meg, hogy térzenével fogadta a vendégeket. A gála hangulatát a lovagi virrasztás alapozta meg, amely során a szegedi Takács Éva, Aranypáva díjas népdalénekes, a Magyar Kultúra Apródja énekelt, míg a nagyváradi Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos Örökség-díjas házaspár, a Magyar Kultúra Lovagja cím jelöltjei verseket adtak elő.

A Kultúra Lovagrendje, és az együttműködő szervezetek zászlaját, valamint államiságunk legfőbb jelképét a Koronaőr Egyesület szolgálatában érkező Szent Korona másolatának bevonulása és a Himnusz közös éneklése után Nick Ferenc a Kultúra Lovagrendje alapító lovagja, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma elnöke nyitotta meg a jubileumi rendezvényt.

A gálát védnökségvállalással és jelenlétével is megtisztelte dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, aki köszöntőjében kiemelte, hogy kultúra ápolása elsőrendűen a közösségek feladata. Féltően és óvóan támogatni kell a falusi közösségek újjászervezését, hogy képesek legyenek a mai korszellemmel szemben haladni. Megköszönte a kultúra mindennapi hőseinek – elsőnek említve a Kultúra Lovagjait – tevékenységét. Elődje, Gróf Klébersberg Kunót idézve említette, hogy trianon után a kulturális tárca végezte hon szellemi védelmét. Végül Kodály Zoltán idézte – amely alapítványunk küldetésének vezérlő gondolata – „Az út a boldogabb élethez a műveltségen keresztül vezet”

Aulechla József ezredes, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója felolvasta a rendezvény fővédnöke, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter rendezvényt üdvözlő levelét.A megnyitó zárásaként a Svéd Királyi Operaház énekművésze, Tálas Ernő a Magyar Kultúra Lovag jelöltje énekelt.

A gála központi eseménye a kultúra lovagja címek átadása. Az Adományozó Testület négy országból érkező 12 lovagja 2 Egyetemes Kultúra Lovagja, 18 Magyar Kultúra Lovagja, és 1 posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozott.
A lovagavatást Németh Nyiba Sándor, a Magyar Kultúra Lovagja saját költeményének előadásával zárta.

Az Örökség serlegek adományozásának hírét Higyed János Bence és Lukács Vendel a Szent István Konzervatórium rézfúvósai tudatták a világgal. A kulturális örökség ápolásáért a Református Gimnázium Gyermekkórusa (Szatmárnémeti, Románia), a Havasigyopár Néptánccsoport (Rahó, Ukrajna) és a Krónikás Zenede vehette át Örökség serleg elismerését.

Az elismerésért a Krónikás Zenede két dallal, mondott köszönetet.

A jubileumi gála különleges értékteremtő eseménye volt a gödöllői Szent István Egyetem és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány együttműködési szerződésének ünnepélyes aláírása, amelyet megelőzően Prof. Dr. Tőzsér János a Szent István Egyetem rektora, és Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke mondott köszöntőt.

A vidék sokoldalú támogatása, és az életminőség felemelése érdekében működő egyetem és azt küldetésében felvállaló alapítvány együttműködési szerződése aláírásának hírét majd rézfúvósok „kürtölték világgá”.

A díszvendég képviseletében Ukrajna Budapesti Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Mihajlo Junger köszöntötte a gála résztvevőit.
A gála első részét Kodály Zoltánra emlékezve, és az általa képviselt hagyományőrzés fontosságára figyelmeztetve Murányiné Bodnár Marika és Pandák Pál a Magyar Kultúra Lovagja dalcsokra zárta.

A gála szünetében vendégek megtekintették és megkóstolták Falvak Kultúrájáért Alapítvány által működtetett Felső - Tisza Völgye Információs Központ: „Vidék kincsei” kiállítását, amelyen belül a Kárpátalját képviselő rahói és téglási, a Felső - Tisza völgye vidékfejlesztési térséget képviselő Beregszem Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, aranyosapáti és szamoskéri, a hegyközt képviselő fűzérradványi és kovácsvágási, a Mura mentét képviselő murakeresztúri, valamint a Vasi hegyhátat képviselő telekesi termékeket.


A kötetlen beszélgetés hangulatát a sárszentmihályi Kocsán István nyá. alezredes, a Magyar Kultúra Lovagja harmonika-, a rahói Osztás János és Tuzser László hegedűmuzsikával fokozta.

A hegyek hangulatát megidéző csengők, kolompok, majd Nejzsmák Robika a havasi kürt dallamaira vette kezdetét a díszvendég bemutatója. A Havasigyopár Néptáncegyüttes (Rahó - Vidricska) hucul, magyar, csángó és ukrán táncot mutatott be.

A táncok között felhangzottak a téglási Rózsa Népdalegyüttes dalcsokrai.A Kárpátaljai magyar kultúra helyzetéről szólt, és a díszvendégség lehetőségét köszönte meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség gazdasági-önkormányzati titkára, Mester András.

A Rózsa Népdalegyüttes vezetői Szikora Csilla (Téglás) elnök és Ignácz Mária (Szürte), a Magyar Kultúra Lovagja felkötötték emlékszalagjukat a Kultúra Lovagrendje zászlajára.

Újonnan avatott lovagok nevében Duray Miklós (Pozsony, Szlovákia)és prof. dr. Papp Lajos (Budapest) a Magyar Kultúra Lovagjai mondták el gondolataikat.

A rendezvény záró részében a díszvendégség megköszönése, és az ajándékok átadásában közreműködött Pallér Attila, a Magyar Kultúra Lovagja, a Bodrogköz Kultúrájáért Polgári Társulás és Szijj István Imréné a Csurgóforrás Alapítvány elnöke, valamint a békéscsabai Csendes Ferenc festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja.

Nick Ferenc a gála főrendezője átadta a 2017. évi, XXI. Magyar Kultúra Napja Gála díszvendégségre vonatkozó felkérését a partiumi Szatmár-vidék régió képviselőjének, Nagy Szabolcsnak, Szatmár megye magyar érdekvédelem képviseletének ügyvezető elnökének, aki azt megköszönte, és Aranypáva-díjas népdalénekessel szemléltette a szatmár-vidéki magyar kulturális színvonalát.

A XX. Magyar Kultúra Napja Gála végén a Rózsa Népdalegyüttes vezetésével elhangzott ukrán himnusz és a magyar Szózat,

Elhangzott a telekesi Hábencius Liza előadásában az Európai Unió himnuszaA tapasztalatok és a visszajelzések alapján legfőbb jellemzőként állapíthatjuk meg, hogy a gála fokozni tudta családias, emberi, otthonos jellegét. A kulturális esemény nemzetközi rendező közösségének zökkenőmentes munkálkodása bemutatta azt, hogy az anyaország éltető figyelme hogyan alakítható át konkrét együttműködéssé, valamint a kapcsolatok szabadságában benne rejlik azok fejleszthetősége is. Példát mutatott arra is, hogy a társadalmi megosztottság erősödése, és a leszakadó régiók, népcsoportok mellett lehetséges az esélyegyenlőség napi gyakorlatának bemutatása. A gála megtapasztalhatóvá tette azt, hogy biztosítható a vidék esélyegyenlősége és azt is, ha van akarat, akkor a legkisebb település is bevonható társadalmilag kiemelkedő eseményekbe.

A gála ismét igazolta néhai Dániel József nyomdász, a Magyar Kultúra Lovagja (Újvidék (Szerbia) Magyar Szóban megjelent gondolatát: „Pillanatokra azt hittük a XI. Magyar Kultúra Napja Gála rendezvényén, hogy a nagybetűs Szülőföldünkkel együtt valamennyien már a határok nélküli Európában vagyunk, ahol nincsenek Végek, első és másodrendű polgárok, ahol Prótagorasz után szabadon mondhatjuk: az ember, a tudás, a unka a mértéke mindennek. Annyira felemelően csodálatos volt minden. Szavakkal elmondani sem lehet. Jó lett volna a hétköznapokra is tartalékolni valamit az egymás iránt érzett és tanúsított megbecsülésből.”Honlapkészítés